Tips

Tips van Schaart

Zelf kosten besparen? Hier enkele tips, naar aanleiding van vragen die Schaart vrijwel dagelijks krijgt gesteld.

 

Mijn wasmachine stinkt en het wasgoed ruikt niet fris. Wat moet ik doen?

Spoor eerst de oorzaak op. In veel gevallen is er te vaak op lage temperatuur gewassen in combinatie met vloeibaar wasmiddel. Met als gevolg dat overblijfselen van zeep en viezigheid niet goed worden weggespoeld. En dat gaat stinken.

Tip Let goed op bij het doseren van wasmiddel, de aanbevolen dosering is vaak in het voordeel van de zeepfabrikant!Was minimaal een keer per maand op 95 graden,met bijvoorbeeld theedoeken of witte handdoeken. U kunt ook kiezen voor een doseringssysteem waardoor boven genoemde problemen achterwege blijven. Tevens zijn bij Schaart reinigingssets verkrijgbaar om uw automaat grondig te reinigen.

 

Mijn condensdroger doet er veel langer over. Hoe kan dat?

Door vervuiling van deurfilters en de condensor ontstaat er een stoflaag op de onderdelen. Die condensor moet u minimaal vijf keer per jaar onder de kraan reinigen. Ook is het verstandig de stoffilters onder warm water, met een sopje, goed uit te spoelen. Dit probleem komt overigens vaak voor bij luchtafvoerdrogers, maar dan is ook de afvoer naar buiten een belangrijke probleem. Dat brengt zelfs brandgevaar met zich mee.

Tip Reinig minimaal één keer per jaar de pijp (naar boven of naar dak) van de wasdroger, door stof te verwijderen.

Nog een tip: De verbruikswaarde neemt enorm toe als het apparaat niet goed schoon blijft. Zelfs zuinige apparaten slurpen dan twee keer zoveel energie!

 

Mijn wasmachine maakt aan het begin van centrifugeren harde klappen. Wat moet ik doen?

Het probleem is waarschijnlijk het gevolg van ‘onbalans’ in het wasgoed, bijvoorbeeld dat tegelijk met hoeslakens sokken en shirts worden gewassen. Die kleine kledingstukken gaan dan in de hoeslakens zitten, waardoor een bal wasgoed ontstaat.

Tip Ten eerste natuurlijk: voorkom zo’n ‘onbalans’ bij uw wasbeurten. Maar hoort u die klappen bij iedere was, dan is er sprake van een defect en is het raadzaam even contact met ons op te nemen.

 

Mijn vaatwasser droogt niet goed. Wat kan ik daaraan doen?

Apparaten zijn tegenwoordig erg energiezuinig en verwarmen geen seconde langer dan noodzakelijk. Om te zorgen dat de vaatwasser goed droogt, is met name de dosering van glansspoelmiddel erg belangrijk. Dat ‘breekt’ namelijk het water en zorgt dat druppels geen druppels meer blijven.

Tip Ruim de vaatwasser zo snel mogelijk uit nadat die klaar is. Bij veel apparaten kunt u de starttijd instellen. Toch geen tijd of zin om de vaatwasser direct leeg te ruimen? Zet de deur dan op een kier zodat de waterdamp kan verdwijnen.

Extra tip: let op dat u vaak genoeg onthardingszout toevoegt!